Как да спестим 20% от месечните покупки

Излезе официалната статистика на НСИ за инфлацията през Януари, според която потребителските цени са нараснали с 0,5%, а годишната инфлация за Януари 2019 спрямо Януари 2018 е 3%. Според данните за Януари’19 спрямо предходния месец цените на стоките са се променили така:

Увеличение

 • хранителни продукти и безалкохолни напитки – с 1,6%;
 • жилища, вода, електроенергия, газ и други горива – с 0,6%;
 • ресторанти и хотели – с 0,3%;
 • съобщения – с 0,2%;
 • разнообразни стоки и услуги – с 0,2%;
 • здравеопазване – с 0,1%.

Намаление

 • облекло и обувки – с 4,2%;
 • транспорт – с 2,8%;
 • алкохолни напитки и тютюневи изделия – с 0,2%

Добре видно според изнесените данни е, че най-много през Януари са поскъпнали храните, с цели 1,6%!

Разбира се, това са само средностатистически данни и не ни засягат с точно същия процент, защото всеки си има своята лична инфлация и може да прецени дали тя е по-висока или по-ниска от средната за страната. В моя бюджет например, аз виждам увеличение на разходите за храна с повече от 10%, но това е друга тема.

Средните данни обаче дават повод за размисъл – ако е очевидно, че хранителните продукти като цяло поскъпват, какво можем да направим?

Повечето хора действат реактивно, като просто плащат по-високата цена, а резултата е че се лишават от други по-маловажни от храните стоки и услуги, защото дохода на всеки човек е обичайно фиксиран.

Други пък (като мен) избират проактивен подход и търсят начини и методи да закупят същото количество стоки и услуги на не по-висока от обичайната цена, за да не нарушават  баланса на месечния си бюджет или да се налага да търпят лишения от една стока за сметка на друга.

Какво обаче можем да направим, за да си купим стоките за обичайно месечно потребление на по-ниска цена?

Колкото по-голямо е количеството, толкова е по-ниска цената! Това правило важи за всеки един продукт навсякъде по света. Много търговци съществуват само като купуват на едро, продават на дребно и печелят от разликата в цената, а допълнителната стойност която доставят е в удобството което предоставят да съхраняват стоката в магазина си и да поддържат някакво разнообразие.

Един добре работещ метод за изгодно пазаруване, който използвам от години е да купувам на едро дълготрайни продукти,  (както правят малките квартални търговци) и да ги съхранявам у дома си, като по този начин плащам значително по-ниска от редовната цена на която тези стоки се предлагат в магазинната мрежа на дребно, в малки разфасовки.  Разнообразие не ми трябва, защото знам какво искам. Ако искате и вие да практикувате този метод на спестяване, първо трябва да изясните какви стоки купувате най-често и да ги планирате за поне един месец напред.

Ето част от моя списък за покупка „на едро“: кафе, брашно, картофи, сол, олио, тоалетна хартия, прах за пране, сапун, паста за зъби, мокри кърпички и т.н. Общото между всички тези стоки е, че имат дълъг срок на годност, т.е. мога спокойно да ги съхранявам в домашни условия и могат да се намерят в големи опаковки, да се купят по-изгодно. Истинско прахосничество е да купуваме такъв тип стоки в малки опаковки, защото цената им е средно с 20-30% по-висока от цената на същата стока закупена в голяма опаковка!

Ето и няколко примера:

 • Картофи  1кг , днес в Кауфланд, ЛИДЪЛ, Билла и СБА струват около 1,29лв/кг. Ако обаче си ги купим в мрежа от 10кг от зеленчуковата борса, там цената е 0,90лв/кг. Разликата между цените на дребно и едро: 20%, а в сума това прави 0,39лв/кг х 10кг = 3,90лв спестени пари!
 • Бисерно олио – цената в повечето магазини е между 2,20лв и  2,5лв / литър. Цената за туба от 10л на същата марка– 16,50лв или 1,65лв/литър. Разлика в цените: 25%, в суми това е 0,55лв/литър х 10 = 5,50лв спестени пари!
 • Прах за пране Ariel – цена за опаковка от 650гр за 15 пранета – 5,85лв. Цена за 1 изпиране – 0,39лв.  Същия прах за пране, във Фантастико, но в  опаковка от 5кг – за 60 пранета струва 18,90лв или 0,31лв излиза цената за 1 изпиране. Разлика – 20%, в сума: 0,08лв х 60 = 4,80лв спестени пари!

Видно е, че само с покупката на тези 3 продукта в големи опаковки може да спестим между 20 и 25%, или общо 14,20лв. Разбира се, големите опаковки ще ни стигнат за повече от месец, може би дори два или три месеца, но пък не е задължително да купуваме всички стоки от регулярния си списък всеки месец на едро. Ако този месец например решим да се запасим с картофи, олио и прах за пране, следващия месец това може да бъдат кафе, паста за зъби и тоалетна хартия, а по-следващия – захар, брашно, сол и т.н. Така всеки месец ще разполагаме с част от необходимите стоки, и само ще добавяме липсващите или тези които са на привършване.

Ако пък по една или друга причина нямате възможност да се презапасявате, например не разполагате с достатъчно място за съхранение или финансово не можете да се справите, винаги може да се комбинирате с някой колега, съсед или приятел като направите общ пазар и си разделите едрите покупки 😊

Накрая, за да купите изгодно стока на едро, първо трябва да знаете каква е средната и регулярна цена. Може да я научите лесно от сайтове за сравнение на цени като pazaruvaj.com. След това е трябва да знаете къде да търсите „покупката на едро“. И накрая, трябва да търсите минимум 20% отстъпка от цената на продукта в малка опаковка.

Изгодни покупки могат да се направят на борсите (има много които работят с крайни клиенти, не само с търговци) и на тържищата, но много често и големите вериги магазини като МЕТРО и Кауфланд пускат изгодни стоки, в големи опакови, на добри цени.

Ако пък нямате възможност да обикаляте борси и пазари, последна възможност си остават малките квартални магазини и дрогерии. Те обичайно не предлагат нищо в големи опаковки, защото всъщност се издържат от продажби на дребно и печелят най-много от най-малките възможни разфасовки на всяка стока. Но пък от тях винаги можете да си поискате индивидуална отстъпка, за покупка на конкретна стока в по-голямо количество или в по-голяма опаковка. Всеки търговец на дребно (аптекар, месар, фермер) ще предпочете да ви даде малка отстъпка (може и да не е 20, но поне 10%) вместо да ви остави да си тръгнете и да похарчите парите си на друго място. 😊

Това е един от моите класически методи за спестяване при покупки, практикувам го от години и съм изключително доволен от постигнатия резултат. Опитайте и вие и няма да съжалявате.

Пожелавам ви успех и изгодни покупки!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: